Transforming Food Security for Economic Independence in Indonesia
Mentransformasi Ketahanan Pangan untuk Kemandirian Ekonomi di Indonesia
Abstract
Food security, crucial for ensuring access to sufficient, nutritious food, is a key government focus. This study examines the food security program in Watutulis Village, Prambon District, aimed at achieving economic independence. Using a descriptive qualitative method, data were collected through interviews, observations, and documentation, with purposive sampling of knowledgeable informants. Results show successful efforts in food production and access, notably through fish farming, but limited utilization of these resources beyond household consumption. The study suggests enhancing collaborations with local businesses to create value-added food products, driving economic growth and independence for the village.
Highlights:
- Successful food production and access via fish farming.
- Limited food utilization beyond household consumption.
- Need collaboration with local businesses for economic growth.
Keywords: food security, Watutulis Village, economic independence, food utilization, qualitative research
References
B. R. D. W. Anggraini, “Food Estate Sebagai Ketahanan Pangan di Tengah Pandemi Covid-19 di Desa Wanasaba,” Selaparang J. Pengabdi. Masy. Berkemajuan, vol. 4, no. 1, p. 386, 2020, doi: 10.31764/jpmb.v4i1.3062.
M. A. Rujiah, “Analisis Tingkat Ketahanan Pangan Terhadap Kerawanan Pangan Menggunakan Metode GIS (Geographic Information System),” J. Food Syst. Agribus., vol. 5, no. 1, pp. 54–61, 2021, doi: 10.25181/jofsa.v5i1.1976.
I. Suryawati, “Strategi Ketahanan Pangan Indonesia dalam Konstruksi Media (Analisis Framing pada Berita Tirto.id),” J. Komun., vol. 8, no. 1, pp. 74–98, 2019, doi: 10.33508/jk.v8i1.2058.
M. F. L. Samputra, “Ketahanan Pangan Finlandia: Studi Terhadap Indeks Ketahanan Pangan Global dan Perbandingan dengan Indonesia,” J. Pendidik. Tambusai, vol. 5, no. 2, pp. 5075–5085, 2021.
L. O. Kakisina, “Strategi Ketahanan Pangan Rumahtangga Miskin (Studi Kasus di Kecamatan Lakor Kabupaten Maluku Barat Daya),” Agrilan J. Agribisnis Kepul., vol. 8, no. 1, p. 84, 2020, doi: 10.30598/agrilan.v8i1.1048.
Fauzin, “Pengaturan Impor Pangan Negara Indonesia Berbasis pada Kedaulatan Pangan,” J. Pamator, vol. 14, no. 1, pp. 1–9, 2021.
G. D. Rembulan, “Pengembangan Industri Kecil dan Menengah Tiwul Instan sebagai Alternatif Pendukung Ketahanan Pangan dalam Perspektif Konsumen,” Ind. J. Teknol. dan Manaj. Agroindustri, vol. 8, no. 2, pp. 87–94, 2019.
S. P. P. S. M. I. H. N. Hafida, “Analisis Ketersediaan, Keterjangkauan dan Pemanfaatan Pangan dalam Mendukung Tercapainya Ketahanan Pangan Masyarakat di Provinsi Jawa Tengah,” J. Sos. Ekon. Pertan., vol. 16, no. 2, pp. 123–133, 2020.
D. A. W. Nugroho, “Analisis Ketersediaan Pangan Kota Malang,” Mimb. Agribisnis, vol. 7, no. 2, pp. 1185–1194, 2021.
M. C. Mayulu, “Pentingnya Pembangunan Pertanian dan Pemberdayaan Petani Wilayah Perbatasan dalam Upaya Mendukung Ketahanan Pangan Nasional: Studi Kasus di Wilayah Perbatasan Kalimantan,” J. Trop. Agrifood, vol. 3, no. 1, pp. 1–14, 2021.
H. Nugroho, “Memperkokoh Keterkaitan Ketahanan Pangan, Energi, dan Air (Food-Energy-Water Nexus) dalam Perencanaan Pembangunan Indonesia,” Bappenas Work. Pap., vol. 3, no. 2, pp. 238–243, 2020.
R. B. Berek, “Peran Food and Agriculture Organization (FAO) dalam Meningkatkan Ketahanan Pangan di Provinsi Nusa Tenggara Timur melalui Program Pertanian Konservasi,” Glob. Polit. Stud. J., vol. 2, no. 2, pp. 161–176, 2018.
B. S. G. Tangkudung, “Tinjauan Ekonomi, Politik dan Keamanan terhadap Pengembangan Food Estate di Kalimantan Tengah sebagai Alternatif Menjaga Ketahanan,” J. Komun. Masy. dan Keamanan, vol. 3, no. 1, pp. 30–41, 2021.
A. Mukti, “Pemberdayaan Pertanian Lokal dalam Menopang Keberhasilan Program Food Estate di Kalimantan Tengah,” J-Sea (Journal Socio Econ. Agric.), vol. 15, no. 2, pp. 97–107, 2020.
M. F. K. Pujianto, “Pemetaan Ketahanan Pangan pada Badan Koordinasi Wilayah I Jawa Barat,” J. Ind. Pertan., vol. 1, no. 1, pp. 1–10, 2019.
A. T. P. P. Widiantara and Harjito, “Peran Program Kampung Sehat dalam Peningkatan Ketahanan Pangan di Masa Pandemi Covid-19 (Studi Kasus Kelurahan Samapuin Kecamatan Sumbawa Kabupaten Sumbawa),” J. Pendidik., vol. 9, no. 2, pp. 126–133, 2021.
R. A. P. Y. R. Yulianti, “Perancangan Sistem Monitoring Ketahanan Pangan dan Mitigasi Risiko Distribusi Beras Menggunakan Metode FMEA dan AHP pada Bulog Subdivre Bandung,” in E-Proceeding of Engineering, 2019, pp. 7137–7145.
S. Noni, “Sikap Petani terhadap Kegagalan Produksi Usaha Tani Padi Sawah di Desa Magepanda, Kecamatan Magepanda Kabupaten Sikka,” Gema Wiralodra, vol. 10, no. 1, pp. 53–61, 2019.
V. D. W. Rusastra, “Dampak Program Desa Mandiri Pangan terhadap Ketahanan Pangan dan Kemiskinan,” Inform. Pertan., vol. 23, no. 1, pp. 47–58, 2014.
A. H. S. G. Erwinsyah, “Kesejahteraan Petani dan Ketahanan Pangan pada Masa Pandemi Covid-19: Telaah Kritis terhadap Rencana Megaproyek Lumbung Pangan Nasional Indonesia,” Sosio Inf., vol. 6, no. 2, pp. 184–204, 2020, doi: 10.33007/inf.v6i2.2332.
R. C. A. A. W. Nainggolan, “Ketahanan Pangan Berkelanjutan,” J. Kependud. dan Pembang. Lingkung., vol. 2, pp. 23–32, 2020.
P. R. Indonesia, Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 18 Tahun 2012 Tentang Pangan, vol. 66. Indonesia, 2012, pp. 37–39.
B. P. S. K. Sidoarjo, “Kecamatan Prambon dalam Angka 2022,” Sidoarjo, 2022. [Online]. Available: https://sidoarjokab.bps.go.id/publication/2022/09/26/fd2fb0973af18ca7a6b01719/kecamatan-prambon-dalam-angka-2022.html
Copyright (c) 2024 Endang Kumala Sari, Isna Fitria Agustina
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.